Een korte inleiding tot Shilajit

Wat is Shilajit?

Shilajit is een eeuwenoud kruidensupplement en medicijn dat meer dan vijfentachtig mineralen en sporenelementen bevat die essentieel zijn voor het optimaal functioneren van het menselijk lichaam. Het wordt al duizenden jaren als voedingssupplement geconsumeerd in Azië vanwege de vele voordelen die het biedt.

Deze stof wordt voornamelijk gevonden in de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde en is recentelijk ook populair geworden in het Westen vanwege de gunstige mineralen en voedingsstoffen die het bevat. Bovendien werkt het als een supplement dat kracht en vitaliteit toevoegt aan het lichaam en helpt bij de behandeling van verschillende ziekten en lichamelijke aandoeningen.

Hoe wordt het gemaakt?

Shilajit ontstaat gedurende vele miljoenen jaren doordat planten en organisch materiaal gevangen worden onder lagen gesteente in bergachtige regio's van India en Tibet. De druk van het gewicht van de bergen en de extreme temperatuurveranderingen zorgen ervoor dat de planten veranderen in een rijke minerale massa die uit de rotsen vloeit. Deze eeuwenoude afgebroken planten worden verzameld uit de uitlopers van de Himalaya en de heuvelachtige regio's van India en Tibet. Vervolgens worden ze verwerkt en verpakt voor consumptie. Het eindproduct noemen we Shilajit.

Hoe werkt het?

Shilajit heeft het unieke vermogen om cellen te verjongen en te genezen door zuurstof en voedingsstoffen in de cellen te brengen en de natuurlijke antioxidantactiviteit van het lichaam te ondersteunen. De mineralen in Shilajit zijn in ionische vorm, waardoor het lichaam ze gemakkelijker kan opnemen en transporteren naar gebieden waar ze nodig zijn voor groei en onderhoud van cellen. Hoewel Shilajit als een kruidensupplement wordt beschouwd, valt het buiten de autoriteit van de voedsel- en medicijnadministratie. Hoewel er geen definitief bewijs is over de specifieke manier waarop Shilajit het metabolisme en de algehele gezondheid ondersteunt, hebben empirische studies en gebruikerservaringen wel aangetoond dat het een zeer positief effect heeft op de gezondheid en het welzijn van mensen die het regelmatig consumeren.

Hoe neem ik het in?

Het is eenvoudig om Shilajit in te nemen. Los het eenvoudigweg op in heet, niet-chloorhoudend water, thee of warme melk en drink het op. Als alternatief kan het onder de tong worden opgelost of gewoon worden doorgeslikt als de smaak te onaangenaam is. We raden aan te beginnen met een portie ter grootte van een rijstkorrel tot een erwt, één tot drie keer per dag ingenomen voor algemeen welzijn, maar de hoeveelheid kan worden verhoogd voor meer energie en effect. Traditionele Ayurvedische instructies raden aan om Shilajit op te lossen in hete biologische melk, het in te nemen met ghee (geklaarde boter) of het te combineren met rauwe, ongepasteuriseerde honing om de afgifte van mineralen aan het lichaam te verhogen. Voor veganisten kunnen sesamolie of kokosolie dienen als vervanging voor de eerder genoemde producten. Drink daarna een kopje heet water. Voor mensen met een Pitta-constitutie wordt ghee aanbevolen, voor Vata is sesamolie geschikt en voor Kapha is honing het beste. Meer informatie hierover is te vinden op deze link.

Referentie:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/

© 2020 - 2024 Mountaindrop.nl