Verschillende soorten Shilajit

Verschillende soorten Shilajit

In onze eerdere blogs hebben we gesproken over de kwaliteit van Shilajit, de totstandkoming ervan (deel 1 en deel 2), tips voor gebruik, foliumzuur, en de effecten van Shilajit op zowel de gezondheid van vrouwen als mannen. Bovendien hebben we geschreven over DBP's en DCP's en hun rol in de sportwereld. Maar waar gaan we nu naartoe?

Wat ons steeds weer verbaast over Shilajit is het feit dat er altijd nieuwe onderwerpen zijn om over te schrijven. Terwijl we nadachten over wat we als volgende zouden kunnen onderzoeken, viel ons oog op onze prachtige pot Shilajit. De zwart-violette kleur zou de kleur van het daadwerkelijke product moeten weergeven (en het ook beschermen). Dit bracht ons op het idee om te kijken naar de verschillende soorten Shilajit die er zijn. Wist je dat er vier verschillende soorten Shilajit bestaan die daadwerkelijk variëren in kleur en dat dezelfde kleur een indicator is van de kwaliteit? Het is verbazingwekkend dat er zo'n grote verscheidenheid aan Shilajit bestaat. Laten we dus eens kijken waar we moeten beginnen. Om iets echt te begrijpen, moeten we terug naar de bron. Aangezien Shilajit voornamelijk te vinden is in de bergketens over de hele wereld, is de keuze duidelijk.

SHILAJIT UIT DE ALTAI-BERGEN

Deze specifieke Shilajit komt uit de Altai-bergen, ook wel bekend als de Russische Altay, Mongoolse Altayn Nuruu en Chinese (Pinyin) Altai Shan. Het is een complex bergsysteem in Centraal-Azië dat zich ongeveer 2.000 km uitstrekt in een zuidoost-noordwestelijke richting van de Gobi-woestijn naar de West-Siberische vlakte, door China, Mongolië, Rusland en Kazachstan. De naam "Altai" is afgeleid van het Turkse-Mongoolse woord "Altan," wat "gouden" betekent. Het systeem bestaat uit drie hoofdonderverdelingen: het Altai-gebied (voorheen het Sovjet-Altai genoemd), de Mongoolse Altai en de Gobi-Altai. De hoogste piek in het Altai-gebied is Belukha, met een hoogte van 4.506 meter.

Hoewel het gebied uitgestrekt is, is Shilajit niet overal in de Altai-bergen te vinden. In werkelijkheid zijn er slechts enkele locaties waar het aan het oppervlak verschijnt en de bergflanken bedekt als dikke zwarte teer. De lokale bevolking kent speciale plekken waar deze zwarte hars de steile berghelling op 3000 meter hoogte bedekt, en deze locaties bieden tegelijkertijd een spectaculair uitzicht. In sommige gevallen stroomt Shilajit door de rotsen terug de berg in, waar het zich verzamelt in grotten of spleten. Mensen hebben gemeld dat het daar in zo'n dikke massa kan vormen dat het stalagmieten begint te vormen en zelfs grote poelen van deze rijke, korstige hars creëert. Dergelijke locaties zijn de belangrijkste bronnen van Altai Shilajit voor de lokale bevolking om de best mogelijke natuurlijke hars te verzamelen.

HIMALAYAN SHILAJIT

Een andere soort Shilajit die je waarschijnlijk tegenkomt (en de enige naast Altai Shilajit) is de Himalaya Shilajit. De Himalaya, ook bekend als de Nepalese Himalaya, is een uitgestrekt bergsysteem in Azië dat een natuurlijke barrière vormt tussen het Tibetaans Plateau in het noorden en de alluviale vlaktes van het Indiase subcontinent in het zuiden. De Himalaya omvat 's werelds hoogste bergen, met meer dan 110 pieken die stijgen tot hoogtes van 7.300 meter of meer boven zeeniveau. Een van de beroemdste pieken is de Mount Everest, met een hoogte van 8.850 meter, de hoogste berg ter wereld.

De hoge pieken van de bergen zijn bedekt met eeuwige sneeuw. De Himalaya hebben duizenden jaren lang een diepgaande betekenis gehad voor de volkeren van Zuid-Azië, zoals blijkt uit hun literatuur, mythologieën en religies. De uitgestrekte gletsjers hebben pelgrims en bergbeklimmers uit India eeuwenlang aangetrokken, die het bergsysteem de Sanskriet-naam "Himalaya" hebben gegeven, wat "verblijfplaats van sneeuw" betekent.

Himalaya Shilajit wordt gedolven op een hoogte van ongeveer 4.200 meter, iets hoger dan in de Altai-bergen. Later zullen we je vertellen waarom deze hoogte belangrijk is voor sommige mensen. Maar eerst moeten we ingaan op de verschillende categorieën van Himalaya Shilajit.

Er worden vier verschillende gradaties van Himalaya Shilajit onderscheiden: goud, zwart, grijs en bruin. Wellicht is het je opgevallen dat alle Shilajit die op de markt verkrijgbaar is een zwarte kleur heeft. Dit komt doordat deze gradaties afkomstig zijn van het type erts waaruit Shilajit wordt gewonnen, of beter gezegd, de kleur van de rots waaruit het afkomstig is. Dus, goudkleurige Shilajit komt van rood of goudkleurig gesteente, zwarte Shilajit van zwart gesteente, enzovoort. Je begrijpt nu waar we naartoe willen. In de Ayurvedische geneeskunde gelooft men dat goudkleurige Shilajit het krachtigst is en dat de andere soorten speciale bereiding en toegevoegde kruiden nodig hebben om hun volledige potentieel te benutten. Interessant genoeg kan goudkleurige Shilajit alleen worden verkregen uit de hoogste en meest afgelegen plaatsen in de Himalaya, dus er kan wel enige waarheid zijn aan dit verhaal.

DUS, WAAR LIGT HET VERSCHIL?

Op dit punt vraag je je misschien af waar precies het verschil ligt tussen Himalaya Shilajit en die uit de Altai-bergen, aangezien ze beide dezelfde zwarte kleverige substantie zijn. Sommigen beweren dat die uit de Himalaya krachtiger is omdat het wordt geoogst op hogere hoogtes, maar we hebben de hele mythe over de creatie al ontkracht. Voor degenen die het hele verhaal niet willen lezen, laten we het gewoon zeggen: de hoogte waarop Shilajit wordt geoogst heeft niets te maken met de uiteindelijke kwaliteit.

Zowel Altai als Himalaya Shilajit vertonen dezelfde gunstige effecten, terwijl het geloof in het classificatiesysteem afkomstig is van Ayurvedische geneeskunde die niettemin duizenden jaren oud is en niet echt te vergelijken is met moderne laboratoriumtechnieken. Natuurlijk zijn er Shilajit-producten op de markt met een minder mineralencompositie, maar het is de moeite waard op te merken dat de uiteindelijke potentie van beide Shilajits voortkomt uit het verwerkingsproces. Dit betekent in essentie dat het echt belangrijk is hoe we het droogproces aanpakken (lage en langzame temperatuur zodat we de krachtige ingrediënten niet vernietigen), hoe we het product reinigen (alleen met het puurste bronwater) en tot slot, hoe we het bewaren.

Niet iedereen kan zich de prijzige apparatuur veroorloven om zijn Shilajit te zuiveren en te drogen, dus eindigen ze met een inferieur product. Sommigen nemen zelfs shortcuts door meststoffen en dode plantenresten toe te voegen om te proberen de eindklant te "bedriegen", wat alleen maar resulteert in negatieve effecten op je gezondheid. Het is dus essentieel om Shilajit te kopen bij gerenommeerde bronnen die strenge kwaliteitsnormen hanteren en zorgvuldig omgaan met het productieproces, zodat je kunt genieten van alle echte voordelen die Shilajit te bieden heeft.

HOE KIEZEN WE DE JUISTE?

Nu, aangezien het hele geschil over Altai of Himalaya Shilajit niet echt veel wetenschappelijke substantie heeft, omdat we ons niet baseren op Ayurvedische geneeskunde, moeten we een andere aanpak kiezen. Vraag je favoriete bedrijf hoe ze het hele verwerkingsproces van Shilajit aanpakken en waar ze het vandaan halen. Als ze niets te verbergen hebben, zullen ze graag de nodige laboratoriumtests verstrekken die niet alleen de kwaliteit van het product aantonen, maar ook het feit dat ze achter hun product staan.

De Shilajit die je koopt, moet voldoen aan alle noodzakelijke normen en alles hebben om hun claim van kwaliteit te ondersteunen. We raden je ook ten zeerste aan om weg te blijven van poeders, capsules en alle Shilajit die zelfs hun bron niet kunnen achterhalen, omdat je waarschijnlijk te maken hebt met een inferieur product. Onze Altai-bergen Shilajit komt uit een betrouwbare bron, omdat we vinden dat dit geweldige geschenk van de natuur in zijn volle glorie moet worden vertegenwoordigd - 100% natuurlijk en veilig voor onze gezondheid.

Voor meer informatie en bronnen kun je terecht op:

- UNESCO World Heritage Centre: https://whc.unesco.org/en/list/768/
- PBS Nature - The Himalayas: https://www.pbs.org/wnet/nature/the-himalayas-himalayas-facts/6341/

© 2020 - 2024 Mountaindrop.nl