Een nieuwe kijk op de vorming van Shilajit: Deel 1

EEN NIEUWE KIJK OP DE VORMING VAN SHILAJIT: DEEL 1

Shilajit in de wetenschap

Voordat we aan deze ontdekkingsreis beginnen, is het belangrijk op te merken dat het exacte vormingsproces van Shilajit tot op heden nog niet volledig is vastgesteld. Dit komt deels doordat uitgebreid en kostbaar wetenschappelijk onderzoek nodig was om Shilajit volledig te begrijpen. Niettemin heeft Dr. Shibnah Ghosal, een professor en hoofd van de afdeling Farmaceutica aan het Institute of Technology, Banaras Hindu University, en onderzoeksadviseur van Natreon, Inc., India en de VS, een studie uitgevoerd die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het begrijpen van deze verbazingwekkende stof. Dr. Ghosal heeft meer dan 400 onderzoeksartikelen gepubliceerd in internationale tijdschriften en 15 Amerikaanse en internationale patenten op natuurlijke geneesmiddelen en bio-informatica.

Het door hem gepubliceerde boek over dit onderwerp is zeker een mijlpaal in het onderzoek naar Shilajit en heeft een zeer interessante en wetenschappelijk belangrijke benadering geïntroduceerd om deze verbazingwekkende stof te begrijpen. Laten we dus beginnen!

CREATIE VAN SHILAJIT BEGINT MET EEN THEORIE

Lang voordat we de juiste kennis en gereedschappen hadden om het te begrijpen, werd gedacht dat Mumijo een goddelijke substantie was. Sindsdien hebben we echter bijgeloof succesvol ingeruild voor wetenschappelijk onderzoek. Als we iets willen begrijpen, moeten we teruggaan naar de oorsprong ervan. Zo begon alles ongeveer 200 miljoen jaar geleden met humus. De meest geaccepteerde theorie stelt dat Shilajit is ontstaan uit plant-afgeleide humus, onderhevig aan herhaalde tektonische plaatincidenten over de hele planeet. Hierdoor stapelden dode plantenmaterialen zich op onder hoge druk, wat uiteindelijk leidde tot de vorming van Shilajit.

Dit vormingsproces werd onderverdeeld in vier verschillende theorieën, elk waarbij dit proces anders werd uitgelegd, variërend vanuit een microbiologisch oogpunt tot chemische polymerisatie. Hoewel we niet in detail treden, kunnen we zeggen dat geen van deze theorieën voldoende bewijs heeft geleverd, voornamelijk omdat er nog geen grootschalig en kostbaar onderzoek is uitgevoerd. Het broodnodige onderzoek van Dr. Ghosal heeft echter een zeer plausibele link aangetoond tussen humus op basis van ammoniet en de vorming van bioactieve verbindingen in Shilajit.

SHILAJIT, AMMONIETEN EN ASTEROÏDEN

Om dit alles te begrijpen, moeten we ongeveer 400 miljoen jaar teruggaan, toen de eerste ammonieten vermoedelijk verschenen. Deze fossielen zijn bekend bij het grote publiek. De enige nog levende vertegenwoordiger van ammonieten is de beroemde Nautilus, die wordt beschouwd als een "levend fossiel". Vroeger waren ammonieten wijdverspreid in de oceaan, maar aan het einde van het Krijt stierven ze uit als gevolg van een plotselinge massa-extinctie, waarbij ongeveer driekwart van de planten- en diersoorten op aarde werd uitgeroeid. Gedurende deze tijd stapelden ammonieten zich miljoenen jaren op de oceaanbodem op, waardoor "lagen" van ammonieten in de grond werden gevormd. Vervolgens veroorzaakte platentektoniek dat deze lagen ammonieten gedurende een lange periode langzaam veranderden in Shilajit.

Op dit punt vraag je je misschien af, wat is de exacte link tussen al deze gebeurtenissen?

De link ligt in bepaalde organische verbindingen en conjugaat die in zowel Shilajit, ammonieten als asteroïden voorkomen. Enkele voorbeelden zijn fullerene, fullerene-C-, -N- en -O-gecentreerde abducts, metalen en mineralen, naast andere bioactieve verbindingen, die allemaal gemeenschappelijk zijn.

Het was een uitdaging om de oorsprong van deze oeroude organische verbindingen en derivaten te achterhalen, maar nu is er een hemelse link gevonden tussen Shilajit en asteroïden. De eerder genoemde organische verbindingen en conjugaat zijn geproduceerd in zowel ammonieten als Shilajit door de humificatie van sedimentair gesteente, wat een compleet andere bron is dan oorspronkelijk werd gedacht. (Ghosal, 2017)

De bovenstaande verklaring is bevestigd door de fenomenale ontdekking van een bepaalde verbinding, die heeft bijgedragen aan de chemische bouwstenen van het leven. Het werd ontdekt onder het ijzige oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko door een kleine robotlaboratorium genaamd Philae, dat in november 2014 op de komeet landde. Dezelfde verbindingen zijn ook ontdekt in biologische moleculen van levende organismen. (Ghosal, 2017)

Ammonieten, sedimentaire gesteenten en platentektonische fenomenen zijn duidelijk zeer nauw betrokken bij de vorming van Shilajit.

EEN VERBLUFFENDE CIRKEL VAN CREATIE

Gedurende miljoenen jaren is dit zogenaamde asteroïden of hemelse puin gestaag op aarde gevallen, waarbij een soort schalie ontstond. Deze schalie beschermde zowel de ammonietenlagen als Shilajit tegen microbiële besmetting. Dit betekent essentieel dat om Shilajit te creëren uit de lagen ammonieten, het moest worden beschermd tegen microbiologische degradatie, omdat anders al zijn helende eigenschappen verloren zouden gaan. De schalie heeft met succes de ammonieten beschermd terwijl ze veranderden in humus, wat resulteerde in de vorming van de bioactieve verbindingen die later in Shilajit werden gevonden.

Een belangrijke boodschap die voortkomt uit de bovenstaande ontdekkingen is dat humus, geproduceerd uit planten, VOLLEDIG verschilt in chemie en eigenschappen van humus in bodemgesteenten (ook wel Shilajit genoemd). De humus in bodemgesteenten, waarbij ammonieten de substraatmaterialen zijn samen met sedimentair gesteente en schalie van asteroïden, vormt de basis van het Shilajit-vormingsproces. (Ghosal, 2017)

Deze hemelse schalie, waar we eerder naar verwezen als "schalie", bood stabiliteit aan het Shilajit en ondersteunde met succes het hele creatieproces. Met andere woorden, zonder de schalie van asteroïden en de bioactieve componenten van ammonieten zou de vorming van Shilajit niet mogelijk zijn.

Aangezien dit allemaal veel is om te bevatten, zullen we proberen in DEEL 2 van deze serie wat meer licht te werpen op dit proces door nader te kijken naar de meteorietmonsters en ammonietfossielen die in het onderzoek zijn gebruikt. Als je vragen of opmerkingen hebt, laat het ons weten!

Voor meer informatie en bronnen kun je terecht op:

- https://www.researchgate.net/publication/289163756_Fullerene-DBP_conjugates_Their_co-occurrence_in_meteorites_ammonites_and_Shilajit_and_application_in_systemic_drug_delivery
- https://www.semanticscholar.org/paper/Fullerene-DBP-conjugates-%3A-Their-co-occurrence-in-Ghosal-Muruganandam/7870be84e2100d482b168e1e8d64541d3290a778
- https://livepristine.com/blogs/news-views/why-shilajit
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887411100273X

© 2020 - 2024 Mountaindrop.nl